"Tradycja ze smakiem"
…Można było posmakować tradycyjnego Ciechańskiego prześniaka buraczanego, obejrzeć wystawy lokalnych twórców: malarki Wiesławy Kanadys, pt. ”Świat kwiatów” i rzeźbiarza Wiesława Kota, pt. ,,Rzeźba… moja pasja”. Wszystko przy porywających ludowych melodiach, podczas wydarzenia, „ Tradycja ze smakiem”, które 8 grudnia zgromadziło w naszym Dworze Lacherta, gdzie mieści się Centrum Pracy Twórczej, wielu gości i mieszkańców Ciechanek.
Ciasto według przedwojennego przepisu, podczas kulinarnych warsztatów upiekły członkinie Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Ciechankach. Wydarzenie finansowała Gmina Puchaczów i Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Ciechankach. Ciechańskie kobiety, zrzeszone w organizacji, kultywują i promują nasze dziedzictwo kulturowe i jego istotny element- produkt tradycyjny.
Wypiekanie prześniaka buraczanego łączy się z tradycją uprawy buraka cukrowego. Na „pszenno – buraczanych” glebach, przed wojną uprawiał go Wacław Lachert właściciel majątku ziemskiego Ciechanki w latach 1910-1944. Później jego syn inżynier rolnik Zygmunt Lachert, Prezes Plantatorów Buraka Cukrowego na okręg cukrowni Milejów i Lublin, rozpropagował uprawę tej cukrodajnej rośliny wśród Ciechańskich gospodarzy. Okres wykopków buraków był czasem pieczenia prześniaka buraczanego – jednego z niewielu słodkich przysmaków przedwojennych, kiedy to cukier był niedostępny i drogi.
Dzisiaj burak cukrowy znika z Ciechańskiego krajobrazu, ale prześniak buraczany przetrwał i nadal jest wypiekany. Prześniak buraczany ma szansę zostać wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i tym samym zwiększyć atrakcyjność turystyczną naszego regionu.
Wystawy lokalnych twórców, można oglądać w Centrum Pracy Twórczej w Ciechankach do 15 stycznia 2023 roku.
Wstęp wolny. Zapraszamy!
Dziękujemy Karolowi Stafańczukowi za oprawę fotograficzną wydarzenia.